Ik ben Ingrid van der Zwan, nu 48 jaar en vanaf mijn 18de in de zorgverlening. Ik heb twee mooie meiden als dochters. 

Mijn hele leven ben ik opgegroeid met honden. En ik ben van mening dat dieren een heilzame werking heeft op mensen. Als kind verhuisde ik bijna elk jaar, die honden hielden mij op de been. Door de honden kon ik alle veranderingen die steeds plaastvonden aan. 

Ik ben  Psychiatrisch Verpleegkundige bij GGZ-NHN. Dit jaar ben ik 25 jaar werkzaam bij deze werkgever. 

Daarbij heb ik meerdere opleidingen gedaan en ben ik momenteel in opleiding tot Analytisch Therapeut.( Jungiaans Analytisch Therapie Nederland ) Daarvoor heb ik de opleidingen Dog Assisted Coach ( TOPDOG ) , Horse Assisted Coach ( Educatief Centrum Keulseweg) , Oplossingsgericht Coach gedaan.

De opleidingen ben ik gaan doen door een buitengewoon bijzonder moment. Mijn Shiba Inu ( een hond ) Rocky, ging zonder opdracht, een psychotische jonge vrouw benaderen. Een vrouw die door haar psychose volledig uit contact was. Mijn hond ging met zijn rug tegen haar aan zitten, tegen haar benen. Dat duurde een paar minuten en toen begon zij hem te aaien over zijn rug. Je zag de spanning letterlijk van haar afglijden, ze ging aarden, gronden. Ongeveer 10 minuten later begon ze tegen de hond te praten en weer even later was ze in staat om een hulpvraag te stellen. Vanaf dat moment wist ik dat dit was wat ik wilde. Mensen met hulp van dieren weer in hun eigen natuur te laten  komen, bij zichzelf, bij hun inborst, bij wat ze zijn.  

Deze richting heb ik gekozen omdat ik, net als velen, ook een rugzak heb die te zwaar werd. Ik heb meerdere keren sessies gehad bij een psycholoog, aangewezen door het werk, maar dan raakte ik altijd in de weerstand. Ik kon niet of wilde niet mee gaan in het gesprek. Ik dacht, ik zou toch wensen dat het anders kan. En toen in 2012 werd ik dus getriggerd door hierboven beschreven verhaal met mijn hond Rocky. Want het is nu eenmaal zo dat niet iedereen in staat is om hele gesprekken te voeren over wat zij hebben ervaren, ik was niet in staat om te praten over mijn pijn. Ik moest het weer voelen.

Op deze manier ben ik in het alternatieve, complementaire zorg gekomen. Wat ik zo fijn vind is dat ik door het ervaren van de sessies met dieren, op een ongedwongen manier, heb kunnen werken aan mijn eigen rugzak. Ik heb er dingen uit gehaald, weliswaar gaat er soms wat terug in de rugzak en dan weet ik dat daar nog wat zit. De dieren helpen mij hierbij, ongedwongen , vanuit hun natuur, zonder veroordelend te zijn. Zonder woorden. Dus zij helpen mij ook, ook al ben ik niet in therapie bij ze. Als coach en therapeut ga ik met jou en de dieren kijken naar het onbewuste, de verdrongen, vergeten stukken in je leven. De verborgen stukken die een groot invloed hebben op je leven van nu. Als je vastloopt en je weet niet meer wat je er mee moet en überhaupt niet weet waar het precies vandaan komt. Kom het dan ervaren bij mij en de dieren. 

 Als je vragen hierover hebt, mail mij !   info@ehwaztherapie.nl 

Warme groet, Ingrid van der Zwan.

 GTM-T9J99HB